3D baskı hizmetleri 1980’lerden beri var. digitaljournal’a göre 2021’de 3D baskı sektörü 13,84 milyar dolar değerindeydi. 2030 yılına kadar 76,17 milyar dolarlık bir sektöre büyümesi bekleniyor. Bu sektörün hızlı büyümesi göz önüne alındığında, nasıl çalıştığını anlamak faydalı olabilir.
3D Baskı Tam Olarak nedir?
3B yazdırma, dijital bir dosyadan 3B katı nesneler oluşturma yöntemidir. Bunu başarmak için makine, 3B nesne tamamlanana kadar malzeme katmanları döşenerek nesnelerin oluşturulduğu bir ek prosedür kullanır. 3D yazıcılar, erimiş plastik veya toz gibi malzemelerden öğeler geliştirmek için CAD kullanır. Yazdırılan nesneler herhangi bir şekilde olabilir. Bazıları ofis masanıza sığacak, diğerleri ise normal bir SUV kadar büyük olabilir.
Günümüzde aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm sektörlerde 3D baskı kullanılmaktadır. Teknolojinin yaygın uygulamalarından bazıları şunlardır:
- Ayakkabı ve gözlük
- Diş ürünleri
- Protezler
- Film sahne
- Fosillerin yeniden yapılandırılması
- Sanat ve mücevherat
3D Baskı için Hangi Malzemeler Kullanılır?
De 3ds.com , farklı malzemelerde 3D baskılı modeller elde edebilirsiniz. Bu teknoloji, üreticilerin nihai ürünün şeklini, dokusunu ve sertliğini belirlemesine izin verecek kadar esnektir.
Plastik
3D baskıda kullanılan tüm malzemeler arasında en popüler olanı plastiktir. Plastik kullanmanın başlıca faydaları, sağlam, esnek ve pürüzsüz olmasıdır. Ek olarak, plastik birçok farklı renkte gelir ve nispeten ucuzdur. 3D baskıda kullanılan plastik genellikle bu malzemelerden yapılır:
- Poliastik asit (PLA)
- Akrilonitril bütadien stiren (ABS)
- Polivinil Alkol Plastik (PVA)
- Polikarbonat (PC)
Metal
Modelleri metalden de alabilirsiniz ve bu, 3D baskıda en popüler ikinci malzeme olarak sıralanır. Metal parçalar yapmak için üreticinin doğrudan metal lazer sinterleme veya DMLS olarak bilinen bir işlem kullanması gerekir. Metal 3D baskı çoğunlukla havacılık ve otomotiv endüstrilerinde bileşen araçları yapmak için kullanılır. Kuyumculuk endüstrisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. 3D baskı ile bu sektör mücevherleri daha hızlı ve daha büyük miktarlarda yapabiliyor. Metal de oldukça güçlüdür ve çok çeşitli ürünler üretmek için kullanılabilir.
DMLS baskı tekniğine uygulanabilen metaller şunları içerir:
- Paslanmaz çelik
- Bronz
- Altın
- Nikel
- Alüminyum
- Titanyum
Paslanmaz çelik, düzenli olarak suyla temas edecek ürünlerin üretimi için en iyi malzemedir. Altın çoğunlukla mücevher yapımında kullanılırken, alüminyum ince metal nesneleri basmak için en iyisidir.
Karbon Fiber ve Diğer Kompozitler
3D baskıda kullanılan bir diğer malzeme ise karbon fiberdir. Bu, çoğunlukla plastik baskılı modellerin üzerine bir kaplama olarak kullanılır ve malzemeyi daha güçlü hale getirmek içindir. Plastik üzerine karbon fiber kullanımı genellikle metale uygun bir alternatif olarak kullanılır. Karbon fiberin yanı sıra, diğerlerinin yanı sıra PA cam, PA alüminyum ve plastik Kevlar gibi diğer kompozitlerle 3D baskı yapılabilir.
Sonuç
3D baskı yeni değil, ancak son zamanlarda halka açık hale geldi. Endüstri oldukça hızlı büyüyor. Birçok farklı malzemeden 3D baskılı modeller yapabilirsiniz. Bunlar arasında plastik, metal, karbon fiber, balmumu, PA cam ve plastik Kevlar bulunur. Teknoloji şu anda otomotiv ve kuyumculuk sektörleri gibi sektörlerde kullanılmaktadır.