Een beweging dinsdag door President Joe Biden om 50 miljoen vaten olie vrij te geven van de natie strategische Petroleum Reserve is meer symbolisch dan het is een praktische inspanning om snel escalerende gasprijzen in de Verenigde Staten te verminderen, volgens Connecticut economen, geleerden en brandstof-industrie experts.

De vrijgave van de aardolievoorraden gebeurt in samenwerking met andere grote energieverbruikende landen, waaronder China, India, Japan, de Republiek Korea en het Verenigd Koninkrijk. U. S. Sen. Richard Blumenthal, d-Conn., prees Biden ‘ s verhuizing in een tweet slechts enkele uren nadat het Witte Huis de release van brandstofreserves aankondigde.

“Biden’ s vrijlating uit de strategische Petroleum Reserve toont welkome vastberadenheid om te stoppen spiralen prijzen aan de pomp, ” Blumenthal twitterde. “Zoals Ik heb aangedrongen, kan het een stimulans zijn voor consumenten — in vertrouwen & pocketbooks — evenals de algemene economische vooruitgang.”

Anderen zeiden dat de actie zal weinig invloed hebben op de gasprijzen.

“We praten over een paar cent op de pomp en wat de besparingen zijn er in de gasprijzen gaat worden opgegeten door huis verwarming olie kosten,” zei Donald Klepper-Smith, chief economist en directeur van het onderzoek voor Datacore Partners en een voormalige voorzitter van de gouverneur economische adviesraad onder Gov.M. Jodi Rell. “Dit is meer een gebaar en een politiek gebaar. Wat deze prijsstijging drijft is de vraag naar energie omdat het reizen toeneemt, dus je zult daar geen daling zien.”

Een decennium geleden heeft het Amerikaanse Ministerie van energie noordoostelijke oliereserves voor huisverwarming aangelegd in Groton en New Haven. De New Haven site is gelegen in het New Haven Terminal complex en is eigendom van Buckeye Partners uit Houston. Buckeye Partners exploiteert ook de home heating oil reserve site in Groton op Eastern Point Road.

Met COVID-19 vaccins op grote schaal beschikbaar, AAA voorspelt Thanksgiving reizen zal rebound naar de buurt van pre-pandemie niveaus. Ongeveer 53,4 miljoen Amerikanen – ongeveer 13 procent meer dan vorig jaar — worden verwacht om te reizen voor de vakantie, volgens AAA ambtenaren.

John Rosen, een universiteit van New Haven economie professor, zei dat de release van de aardolie “is een druppel in de emmer” voor een natie die 18 miljoen vaten brandstof per dag gebruikt.

“Het is een signaal aan de markten dat de overheid bereid is om dit te doen en misschien bereid om het te blijven doen,” zei Rosen, die voegde hij eraan toe dat hij niet verwacht dat de resulterende prijsverlaging van kracht worden voor ten minste een maand. “Het doel hiervan is om op korte termijn druk uit te oefenen op de markt.”

Kevin Curry, een partner in de Meriden-gebaseerde groothandel brandstof distributeur Danby ‘ s, zei release van de oliereserves zou hebben gedreven naar beneden de prijs van benzine futures op de RBOB-markt, die staat voor geherformuleerd blendstock voor oxygenate blending. Maar RBOB prijzen steeg gestaag gedurende de dag dinsdag tot bijna 2,86 procent.

“Ik ben in het bedrijfsleven en ik krijg het niet,” Curry zei van de stijging van dinsdag in de benzine futures index.

De gemiddelde prijs voor een gallon normale benzine in Connecticut op dinsdag was $ 3,56, een stijging van zes cent van een maand geleden en $ 1,43 van een jaar geleden, volgens AAA. De nationale gemiddelde prijs voor een gallon normaal gas op dinsdag was $ 3,40, een stijging van twee cent van een maand geleden en $ 1,29 van een jaar geleden.

Biden ‘ s vrijlating van petroleum reserves kwam een week nadat de president vroeg de Federal Trade Commission om te onderzoeken hoe de olie – en gasmarkten werken en of er sprake was van illegale activiteiten.