NEWTOWN – als een enkel stuk straalt Newtown ‘ s New England charme en historische architectuur, is het het stuk van Main Street dat loopt van de iconische vlag paal Zuid langs blokken van koloniale en Victoriaanse huizen.

Dus het is met speciale aandacht dat Newtown leiders een voorstel van een Brookfield architect afwegen om een drie verdiepingen tellend gebouw te bouwen met 27 appartementen in South Main Street en Borough Lane.

Bij een recente herziening van de blauwdrukken door de ontwerp adviesraad van de stad, de ontwikkelaar werd gegrild over details, variërend van dakplaatsen, kleurenpaletten en gevelbeplating materialen tot zijn algehele ontwerp inspiratie.

“Het gebouw is direct aan de hoofdstraat,” zei bestuurslid Agni Kyprianou op een vergadering in eind November. “Daarom brengen we deze details naar voren.”

Bestuurslid Peter Cloudas was het ermee eens: “Er is geen ander deel van de stad dat zoveel historische en architectonische diversiteit heeft,” zei hij.

De ontwikkelaar Robert Sherwood zei dat hij begreep en overeengekomen, opmerkend dat zijn ontwerpen zijn gericht op het geven van het appartementencomplex residentiële functies “zodat het niet lijkt op een grote doos” en variërende bouwmaterialen”, zodat het niet lijkt op een grote, massieve structuur.”

“Ik wil dat het gebouw van hoge kwaliteit uitstralen,” Sherwood zei tijdens een Nov. 22 vergadering.

Ten eerste heeft Sherwood goedkeuring nodig van de landgebruiksraad van de stad.

Een openbare hoorzitting over Sherwood ’s voorstel is gepland voor donderdag voor Newtown’ s Planning en Zoning Commissie.

Plannen vragen om een drie verdiepingen tellend gebouw, 39 voet hoog, dat samen met parkeren 70 procent van een 1.6-hectare woonterrein zou dekken. Sherwood zou slopen het huis, de vrijstaande garage en de ingestorte schuur op het terrein en screen het nieuwe gebouw met “zware landschap buffering.”

Onder de voorgestelde ontwerpelementen zijn schuine dakplaatsen, een koepel en “een mix van winterharde plank, verticale plank en wat shake (gevelbeplating) om de look te breken.”

Vijf van de 27 appartementen zullen betaalbare eenheden, Sherwood zei.

Onder de goedkeuringen Sherwood zoekt is een nieuwe zone ” om het adaptieve hergebruik van bestaande onderbenutte eigenschappen langs South Main Street mogelijk te maken en het bevorderen van bedrijven die het karakter van Newtown ondersteunen.”

Het pand in kwestie, dat is aan de overkant van de straat van de voormalige Amaral Motors dealer, is de laatste woonwijk voor een reeks van commerciële toepassingen naar het zuiden, met inbegrip van een stoffenwinkel, een strip winkelcentrum, een restaurant en een Walgreens Apotheek.

Als zodanig, de ontwikkelaar is belast met het creëren van een overgangsontwerp van residentiële naar commerciële, review board leden zei.

“De aangrenzende gebouwen zoals de strip mall, Walgreens en het service center aan de overkant van de straat ALLE soorten naar beneden brengen van de architectuur in het gebied, die geeft (u) wat speelruimte,” Cloudas zei op de November vergadering.